Fiets van de zaak aantrekkelijker

Fiets van de zaak aantrekkelijker

1 oktober 2019
/ / /
Comments Closed

De overheid wil fietsen naar het werk stimuleren. Omdat de fiscale regels ingewikkeld zijn, is de fiets van de zaak toch minder populair dan een auto van de zaak. Dat gaat per 1 januari 2020 veranderen!

Als werkgever kunt u uw medewerkers een fiets van de zaak geven om van huis naar het werk te rijden. Maar net als de auto van de zaak wordt de fiets vaak ook privé gebruikt. Op dat moment wordt de fiets gezien als een vorm van beloning, waarover belasting betaald moet worden. En dan wordt de rekensom ineens ingewikkeld.

Omslachtige administratie

Net als bij de auto van de zaak, wordt ook bij de leasefiets de waarde berekend van de privékilometers. Voor een leaseauto telt de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris op en heft daarover belasting. Maar voor de leasefiets moet een werknemer precies bijhouden hoeveel kilometer hij/zij de fiets gebruikt voor woon-/werkverkeer en hoeveel kilometer hij/zij privé rijdt. Van die privékilometers worden dan kosten voor onderhoud, reparaties, verzekering en eventueel stroomverbruik afgetrokken. Het bedrag dat onderaan de streep overblijft, moet u als werkgever bij het belastbare salaris optellen. Veel te veel gedoe. Geen wonder dat er mensen beperkt gebruikmaken van een fiets van de zaak.

Fiscale fietsregeling versimpelt

Het goede nieuws is dat de fietsregeling per 1 januari 2020 verandert. Voor het privégebruik van de bedrijfsfiets moet dan jaarlijks 7% van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij het inkomen worden opgeteld. Dat is alles. Maar wat gaat het uw medewerkers dan uiteindelijk kosten als zij gebruikmaken van de nieuwe regeling?

Een voorbeeld:
Dennis heeft een inkomen van 35.000 euro per jaar. U geeft hem een elektrische fiets in gebruik ter waarde van 2.000 euro. De bijtelling is voor Dennis 7% van 2.000 = 140 euro per jaar. Door de bijtelling betaalt hij per jaar 59 euro extra aan belasting. Per saldo rijdt hij dus voor nog geen 5 euro per maand op een elektrische fiets.

Laat uw waardering blijken

De fiets van de zaak is slechts een van de extra’s die u uw medewerkers aan kunt bieden. Als u het belangrijk vindt om waardering voor uw mensen te laten blijken, neem dan contact op met Kubus Doetinchem.